FPS

Termi FPS ei välttämättä ole kaikille tuttu. Lyhenne muodostuu englanninkielisistä sanoista first person shooter, tarkoittaen ensimmäisen persoonan räiskintäpeliä. Pelimaailmassa FPS-pelit ovat yhteisnimitys kaikille videopeleille, joissa pelinäkymä esitetään pelihahmon eli samalla myös pelaajan näkökulmasta käsin. Tyypillisesti näkymässä on myös pelihahmon asetta pitelevä käsi, jota ei pidä epäröidä käyttää ampumaan ympäristössä liikkuvia vihollisia. Lisäksi ruudun reunoilla saattaa olla näkyvissä muita pelaajan elinvoiman kannalta tärkeitä tietoja, kuten käytettävissä oleva ase- ja tavaravalikoima tai pelimaailman kartta.

FPS-pelien pelikokemus on hyvin erilainen 2D-peleihin verrattuna, sillä ensimmäisen persoonan ammuntapelit ovat kolmiulotteisia ja niiden tarkoitus on jäljitellä oikeaa kokemusta ympäristöstä ja äänimaailmasta mahdollisimman tarkasti. Hahmon ensimmäisen persoonan näkökulmaa saatetaan muissa peleissä käyttää ajoittain tehokeinona, mutta kokonaisen pelin tekeminen tästä näkökulmasta on oma genrensä, jossa tavoitteena on useimmiten erilaisten tehtävien suorittaminen ja vastustajien tuhoaminen tavalla tai toisella.

FPS-peleille yhteistä on niiden sotaisa juoni ja upeat grafiikat sekä animoinnit. Esimerkkejä FPS-peleistä on lukuisia, mutta yksi kuuluisimmista ja vanhimmista on ehdottomasti Counter-Strike-sarja, jossa terroristeista ja poliiseista koostuvat joukkueet ottavat yhteen. Uusinta uutta puolestaan edustaa Halo 5, jossa futuristiset Forerunner-soturit ottavat mittaa toisistaan henkeäsalpaavassa ympäristössä.

FPS -pelejä on saatavilla runsaasti sekä tietokoneille että pelikonsoleille ja niitä voi pelata yleensä sekä yksin että yhdessä kavereiden kanssa.

rnn.yqe.